Yemeklik Yeşil Fesleğen (Geniş Yaprak) 12 CM SAKSIDA
Fesleğen Yaprağı,Salatalarda sos yapımında hoş kokusu ile bir değişik tat vermektedir.. Çoğu ülkelerde en çok kullanan yaprak fesleğendir. Fesleğen Türkiye'de hemen hemen her bölgede yetişir. Ama çoğunlukla Ege ve Akdeniz bölgesinde yetişen yeşil yapraklı otsu bir bitkidir. Fesleğen bir yıllık bir bitkidir, ılıman bölgeleri sever. Ayrıca fesleğen evler de saksılarda da yetişir. Fesleğen yaprağı taze ve kuru olarak yemeklerde kullanılır. Tazesi salatalar da kullanıldığı gibi, kurusu da baharat olarak çorba ve yemekler de kullanılır. Bunun yanı sıra fesleğen tam bir şifa kaynağıdır. Birçok hastalıkta şifa kaynaklı olarak kullanılır. Şimdi fesleğen yaprağının nasıl kullanıldığını ve faydalarını öğrenelim. Fesleğen yaprağı çayı6-7 dal fesleğen yaprağını, 4 su bardağı kaynar suyun içine atıp 2-3 dakika kaynatın ve demlenmeye bırakın. Sonra içine bal ya da limon sıkarak içebilirsiniz. Ama fesleğen çayını sade tüketmek daha iyi olur. Bu çayı günde iki üç bardak aç karnına içebilirsiniz. Bu çayın vücut için birçok faydaları vardır .Fesleğen yaprağının faydaları Öksürük ve baş dönmesine iyi gelir. Bağırsak da oluşmuş gazı giderir. Mide kramplarını önleyici özelliği vardır. Sindirim problemi olanlara iyi gelir. Bakterilere karşı koruyucu özelliği bulunmaktadır. İştah açar. Vücuda enerji verir. Kan şekerinin düzenlenmesin de yardımcı olur. Ağız içinde oluşmuş yaralara iyi gelir. Gargara yapılarak kullanılır. Astım ve bronşit rahatsızlığına iyi gelir. Vücuda tokluk hissi verir. Zayıflamaya yardımcı olur. Saçlara masaj yapılarak uygulanır ise saçları kuvvetlendirir. Saç dökülmesine iyi gelir. Fesleğenin bazı yan etkileri de vardır. Fazla tüketildiği zaman zehirlenmeye yol açabilir. Ayrıca kanser hastaları çayını ya da tazesini kullanmamalıdırlar. Gebeler ve emzirme döneminde olanlar da kullanmamalıdır. Bunun dışında fesleğen evlerde süs bitkisi olarak kullanılır ve bunun sayesinde sivrisineklerin evlere girmesini önler.